Legea finanţelor publice şi responsabilităţii bugetar-fiscale Legea bugetului de stat Codul fiscal al Republicii Moldova Codul vamal al Republicii Moldova Legea contabilităţii Lege privind activitatea de audit

Instituţii subordonate

Noi condiţii pentru deţinătorii de autovehicule înregistrate în străinătate

  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/oldmfgov/public_html/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/oldmfgov/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/oldmfgov/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /home/oldmfgov/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 159.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/oldmfgov/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 24.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/oldmfgov/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 134.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/oldmfgov/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 134.
3 Noiembrie, 2016 - 13:08

Guvernul a aprobat o serie de modificări legislative care stabilesc noi condiţii pentru deţinătorii de autovehicule înregistrate în străinătate, dar care circulă pe teritoriul Republicii Moldova.

Astfel, persoanele fizice rezidente care au introdus pe teritoriul ţării până în data de 1 noiembrie curent autoturisme cu numere de înmatriculare străine au dreptul să le plaseze în regim vamal de import cu achitarea accizului în mărime de 30% din cota accizului stabilită pentru 2016 (cu confirmarea de achitare a vinietei, excepţie fac mijloacele de transport înregistrate în localităţile din stânga Nistrului şi mun. Bender). Prevederi similar se aplică şi pentru mijloacele de transport cu termen de exploatare mai mare de 10 ani.

,,Aceste modificări la Codul Fiscal si Vamal nu reprezintă altceva decât nişte condiţii facilitare pentru aceste persoane. Ele au la dispoziţie un termen de două luni pentru a-şi inregistra autoturismele în Republica Moldova la un preţ redus al accizelor. Introducerea modificărilor ţinteşte în eliminarea inechităţii fiscale între cei care deţin autovehicule înmatriculate în ţară şi cei care deţin autovehicule neînmatriculate”, a declarat ministrul Finantelor, Octavian Armaşu.

Autovehiculele respective urmează să fie înregistrate la Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor în perioada 1 decembrie 2016 - 1 februarie 2017. După această dată, persoanele care nu s-au conformat prevederii, urmeaza să-şi scoată autoturismele din ţară.

La fel, din 1 februarie 2017, se interzice circulaţia pe drumurile publice a autovehiculelor cu plăcuţe eliberate de localităţile din regiunea transnistreană, aflate în posesia sau folosinţa persoanelor fizice care deţin permis de conducere al Republicii Moldova. Poliţia va fi în drept să aplice şoferilor o amendă de la 25 la 30 de unităţi convenţionale cu aplicarea a 4 puncte de penalizare.

O altă modificare prevede că persoanele străine, care deţin permis de conducere eliberat  de ţara de evidenţă permanentă a mijloacelor de transport, se pot afla pe teritoriul Republicii Moldova mai mult de 180 de zile. În acest caz, ei vor achita vinieta în mărime de 180 de euro pentru fiecare următoarele 180 de zile de aflare în ţara noastră.

Proiectul de lege are ca scop asigurarea echităţii fiscale. Totodată, modificările vor contribui la creşterea siguranţei în trafic,  vor reduce nivelul poluării mediului de către autoturisme, precum şi la sporirea pe termen lung a încasărilor la bugetul de stat.

Proiectul urmează să fie transmis Parlamentului pentru adoptare, iar perioadele de aplicare descrise în document ar putea suferi schimbrări.