Legea finanţelor publice şi responsabilităţii bugetar-fiscale Legea bugetului de stat Codul fiscal al Republicii Moldova Codul vamal al Republicii Moldova Legea contabilităţii Lege privind activitatea de audit

Instituţii subordonate

Proiectul Bugetului pentru 2017 a fost aprobat

  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/oldmfgov/public_html/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/oldmfgov/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/oldmfgov/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /home/oldmfgov/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 159.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/oldmfgov/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 24.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/oldmfgov/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 134.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/oldmfgov/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 134.
6 Decembrie, 2016 - 10:12

Cabinetul de miniştri a aprobat, în cadrul şedinţei de miercuri, proiectul Legii bugetului pentru 2017. Documentul presupune un echilibru între stabilitatea finanţelor publice şi creşterea economică.

Bugetul pentru anul 2017 este fundamentat pe o creştere economică de 3%, o majorare a exporturilor de 10% şi a importurilor de 9%, fiind luate în considerare, de asemenea, priorităţile de politici publice ale Guvernului şi prevederile acordurilor de finanţare cu partenerii de dezvoltare. 

Proiectul prevede o creştere a veniturilor de 10,8% până la 32,8 mld. lei. Acumulările cele mai mari la bugetul de stat vor fi realizate din contul încasărilor din impozite şi taxe, intrările de granturi şi impactul măsurilor fiscale. Cheltuielile din bugetul de stat sunt planificate la nivelul de 36,9 mld. lei, cu 9% mai mult faţă de bugetul de stat aprobat pentru 2016. Creşterea cheltuielilor se bazează pe majorările salariale prevăzute, cheltuielile adiţionale reformelor şi stingerea datoriei de stat. Deficitul bugetar va atinge cota de 4,15 mld. lei, care va fi finanţat, preponderent, din sursele externe.

Pentru realizarea proiectelor cu finanţare externă în proiectul bugetului de stat se prevăd cheltuieli în volum total de 2 735,5 mil. lei. În anul 2017 vor derula circa 73 proiecte, dintre care cele mai importante sunt programul de susţinere în sectorul drumurilor, programe de dezvoltare a infrastructurii în agricultură şi construcţia locuinţelor pentru persoanele defavorizate.

În învăţământ vor fi renovate 21 de şcoli şi 40 de instituţii preşcolare, renovate şi dotate 12 centre de excelenţă din învăţământul profesional tehnic, majorate bursele pentru 36 mii de elevi şi studenţi. Documentul prevede indexarea pensiilor de asigurări sociale cu 6,8%, majorarea mărimii indemnizaţiei unice la naşterea copilului, dublarea indemnizaţiei pentru tineri specialişti şi indexarea burselor la rata inflaţiei.

De asemenea, vor fi majorate salariile pentru funcţionari publici, judecători, procurori. Totodată, salariile pentru angajaţii Serviciului Fiscal şi Vamal se vor dubla, în scopul asigurării unei administrări mai eficiente a încasărilor la bugetul public naţional şi eliminarea factorului coruptibil.

Datoria de stat în 2017 va constitui 60,8 mld. lei, în creştere cu 12,8%.  Datoria de stat externă va constitui 1,89 mld. dolari cu o majorare de 19,7%.

Proiectul legii bugetului de stat pe anul 2017 urmează să fie transmis spre examinare Parlamentului.