Legea finanţelor publice şi responsabilităţii bugetar-fiscale Legea bugetului de stat Codul fiscal al Republicii Moldova Codul vamal al Republicii Moldova Legea contabilităţii Lege privind activitatea de audit

Instituţii subordonate

Comunicat de presă

  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/oldmfgov/public_html/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/oldmfgov/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/oldmfgov/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /home/oldmfgov/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 159.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/oldmfgov/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 24.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/oldmfgov/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 134.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/oldmfgov/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 134.
27 Septembrie, 2016 - 17:04

27 septembrie 2016 – Astăzi, la Chişinău, s-a desfăşurat conferinţa internaţională ,,Aderarea la Acordul privind Achiziţiile Guvernamentale (AAG) în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC): provocările de implementare şi beneficiile scontate”. În cadrul evenimentului au fost discutate oportunităţile pe care le oferă Acordul pentru guvern şi comunitatea de afaceri din Republica Moldova.

 

,,Aderarea Republicii Moldova la Acordul de Achiziţii Guvernamentela este un mare succes în contextul integrării în economia globală. La fel de important este că, în acest, fel, apar posibilităţi de modelare a abordărilor pentru achiziţiile publice în cadrul comunităţii internaţionale şi de negociere cu privire la acoperirea pieţei achiziţiilor publice din ţările în curs de dezvoltare”, a menţionat şeful oficiului BERD în Moldova, Dimitri Gvindadze. El a accentuat că semnarea documentului nu înseamnă sfârşitul drumului, acordul trebuie pus în aplicare printr-un şir de măsuri, inclusiv ajustarea legislaţiei de domeniu şi reconfigurarea instituţională.

 

În luna aprilie curent, Ministerul Finanţelor a anunţat despre reforma sistemului de achiziţii publice, acţiune care urmează să se desfăşoare în câteva etape. Este vorba de crearea unei Agenţii de soluţionare a contestaţiilor, introducerea de eAchiziţii şi restructurarea Agenţiei de Achiziţii Publice.

 

,,Ne dorim să debirocratizăm până la maxim Agenţia de Achiziţii Publice şi s-o transformăm dintr-un birou de evidenţă a contractelor, cum este în prezent, într-o agenţie care ghidează procesul de achiziţii publice la nivel naţional. Vreau să vă asigur că Ministerul de Finanţe are intenţia să facă o reformă pe zona de întărire a capacităţii administrative a autorităţilor contractante,  pe modul cum se fac controalele şi pe autorităţile care desfăşoară proceduri de achiziţii publice”, a declarat ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu. Strategia şi Planul de acţiuni privind dezvoltarea sistemului de achiziţiipublice pentru 2016-2020 a fost de asemenea, prezentat în cadrul conferinţei.

 

Mai multe proiecte de cooperare tehnică în domeniul achiziţiilor publice vor fi iniţiate ministerele de resort în cooperare cu Delegaţia Uniunii Europene în Moldova şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Proiectele de cooperare tehnică vor acorda asistenţă pentru introducerea standardelor AAG în sistemul naţional de achiziţii publice şi implementarea achiziţiilor electronice, cât şi constituirea organului de revizuire a achiziţiilor publice în Moldova.

 

Conferinţa internaţională ”Aderarea la AAG OMC: provocările de implementare şi beneficiile scontate” este organizată de BERD, în comun cu Ministerul Finanţelor, Ministerul Economiei şi Agenţia de Achiziţii Publice. La eveniment au participat reprezentanţi ai Delegaţiei UE în Moldova, ai autorităţilor publice centrale, reprezentanţi ai comunităţii de afaceri şi parteneri internaţionali, inclusiv autorităţile de achiziţii publice din Albania, Belarus, Georgia şi Macedonia care iniţiază sau deja derulează procesul de aderare la AAG OMC.