Legea finanţelor publice şi responsabilităţii bugetar-fiscale Legea bugetului de stat Codul fiscal al Republicii Moldova Codul vamal al Republicii Moldova Legea contabilităţii Lege privind activitatea de audit

Instituţii subordonate

Expert BM: Convertirea în datorie de stat a garanţiilor este unicul pas logic al deciziilor luate în 2014 şi 2015

  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/oldmfgov/public_html/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/oldmfgov/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/oldmfgov/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /home/oldmfgov/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 159.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/oldmfgov/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 24.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/oldmfgov/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 134.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/oldmfgov/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 134.
6 Octombrie, 2016 - 17:08

Chişinău, 5 oct. /MOLDPRES/. Banca Mondială susţine, în esenţă, pachetul de legi pentru care şi-a asumat răspunderea Guvernul, iar convertirea în datorie de stat a garanţiilor oferite de Executiv pentru creditele de urgenţă acordate de Banca Naţională celor trei bănci falite ”a fost unicul pas logic al deciziilor luate în anii 2014 şi 2015”, a declarat astăzi într-o conferinţă de presă Ruslan Piontkivsky, economist superior al Băncii Mondiale, informează MOLDPRES.

”Dacă subminezi garanţia ta proprie, apoi nu te poţi aştepta ca alte ţări sau cineva va avea încredere în tine vreodată”, a menţionat expertul. El a adăugat că actualul Guvern şi Ministerul Finanţelor nu au altă alegere decît să execute garanţiile, deoarece acestea au fost condiţiile acordului de garantare a creditelor de urgenţă.

Ruslan Piontkivsky a menţionat că această garanţie a fost emisă aproape doi ani în urmă şi întrebarea trebuie să fie dacă a fost posibil sau nu să fie prevenită frauda bancară sau să fie redusă paguba adusă, ”dar odată ce a fost emisă garanţia, nu există altă modalitate prin care Guvernul sau Ministerul Finanţelor ar fi putut evita convertirea acesteia în datorie”.

”Dacă frauda ar fi fost depistată un an mai devreme, garanţia ar fi fost mult mai mică sau nici nu era nevoie de aceasta. Întrebarea este, ce s-a întîmplat pînă şi nu ceea ce s-a întîmplat după acordarea garanţiei”, spune economistul.

Legile pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea corespund acordurilor precedente cu FMI şi au fost adoptate ”pentru a consolida stabilitatea macroeconomică şi rezistenţa sectorului bancar, pentru a îmbunătăţi situaţia şi a reduce riscurile şi pentru a îmbunătăţi competenţele organului de reglementare”.

„Pentru noi, semnarea unui acord de finanţare dintre Republica Moldova şi FMI reprezintă un criteriu important, iar autorităţile cunosc acest lucru şi noi ştim că ei mizează pe suportul nostru financiar de 45 milioane de dolari SUA, care deja a fost inclus în buget. Dacă din orice motiv există o întîrziere în discuţiile cu FMI, atunci se poate întîmpla că nu va fi posibil să finalizăm procedura de finanţare în acest an calendaristic”, a subliniat economistul Băncii Mondiale.

Guvernul a decis, pe 26 septembrie, să-şi asume răspunderea în faţa Parlamentului pe şapte legi. Pachetul cuprinde legi privind redresarea şi rezoluţia băncilor, Depozitarul central al valorilor mobiliare, emisia de hîrtii de valoare în contul garanţiilor oferite de Guvern în anii 2014 şi 2015 pentru creditele acordate de către BNM celor trei bănci declarate falite, proiectele de modificare a Legii bugetului de stat, Legii bugetului asigurărilor sociale de stat, Legii fondurilor de asistenţă medicală.

Potrivit proiectului privind convertirea în datorie de stat a creditelor de urgenţă, se preconizează emisiunea obligaţiunilor de stat în sumă de pînă la 13 miliarde 583 milioane de lei pe o perioadă de pînă la 25 de ani, la o rată efectivă a dobînzii de 5 la sută. Obligaţiunile vor fi transmise Băncii Naţionale a Moldovei.

Sursa: moldpres.md