Подведомственные учреждения

Национальная программа экономической поддержки молодежи на 2008-2010 годы

  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/oldmfgov/public_html/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/oldmfgov/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/oldmfgov/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /home/oldmfgov/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 159.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/oldmfgov/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 24.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/oldmfgov/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 134.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/oldmfgov/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 134.

În cadrul şedinţelor de coordonare privind implementarea componentei II a Programul Naţional de Abilitare Economică a Tinerilor pentru anii 2008-2010 (PNAET) băncile intermediare şi-au expus intenţiile de a-l susţine. S-au discutat chestiunele, ce ţin de implementarea creditelor comerciale cu component de grant de către băncile intermediare.

Întrebare 1: Propunerea băncilor de a permite, la solicitarea beneficiarilor, finanţarea nu doar a echipamentelor noi, dar şi celor de „mâna a doua”.

Răspuns: Deoarece Programul, aprobat prin Hotărârea Guvernului prevede acordarea de credite pentru procurarea de echipamente doar noi, nu se acceptă finanţarea procurărilor pentru cele de „mâna a doua”.

Întrebare 2: Propunerea ca băncile să accepte în gaj doar echipamentele procurate din creditele acordate.

Răspuns: Băncile şi-au expus părerea, că ele, de regulă, vor putea accepta echipamentul nou procurat în gaj pentru a asigura creditul. Dar, deoarece toate normele legislative şi de reglementare a activităţii băncilor comerciale prevăd posibilitatea de a evalua riscurile de credit de sinestătător, precum şi alegerea formei gajului acceptat, negociat cu clientul întru asigurarea creditului pe termen lung, acordat pe riscul băncilor, în caz de evaluare insuficientă, ele vor solicita şi alte forme de gaj, sau substituirea gajului insuficient, învechit sau deteriorat.

Întrebare 3: Solicitarea din partea băncilor de a extinde lista de cheltuieli permise pentru a fi finanţate din împrumut, inclusiv pentru servicii.

Răspuns: Întru asigurarea îndeplinirii punctului „h” al componentei II a Programului privind priorităţile de finanţare - împrumuturile se vor acorda prioritar pentru finanţarea proiectelor investiţionale de dezvoltare a producerii în zona rurală, care vor contribui la sporirea exporturilor şi/sau la substituirea importurilor, pentru procurarea de echipamente şi utilaje noi. Serviciile rămân a fi eligibile pentru finanţare în cadrul soldurilor circulante în derulare ale proiectelor RISP1 şi RISP2, finanţate de Banca Mondială.

Întrebare 4: Care sunt băncile intermediare ale PNAET?

Răspuns: Ministerul Finanţelor şi 9 bănci intermediare au semnat Acordurile de recreditare. Băncile încep activitatea de promovare a PNAET prin intermediul filialelor băncilor, elaborând regulamentele necesare pentru filiale (vezi lista băncilor intermediare). Reclama privind produsul nou de creditare în cadrul Programului va fi efectuată de bănci pe cont propriu.

Întrebare 5: Ce se consideră limita maximală de 300 000 lei a împrumutului cu grant? Se limitează suma unui subproiect?

Răspuns: Aceasta limită se referă doar la suma împrumutului, nu şi pentru suma totală a subproiectului, care poate fi mai mare şi poate fi parţial finanţat de client din mijloace proprii sau din mijloace de creditare ale băncilor.

Întrebare 6: Care sunt ratele dobânzii la creditele cu component de grant?

Răspuns: Băncile intermediare şi beneficiarii vor negocia în direct  condiţiile de creditare şi gaj, ţinând cont de specificul PNAET, rata inflaţiei, costurile resurselor, necesitatea formării fondului de risc de pierderi la credite. Susţinând scopul PNAET de abilitare cu capital de începere a unei afaceri private a tinerilor din zona rurală, care va contribui la reducerea sărăciei, se aşteaptă ca băncile să accepte rate mai accesibile. La componentul de grant de 40% din împrumut dobândă nu se va calcula. Daca beneficiarul nu va reuşi să dezvolte afacerea precum s-a prognozat şi nu va reuşi să ramburseze 60% din credit, sau va deservi împrumutul cu întârzieri, grantul de 40% va deveni pentru el împrumut.

Întrebare 7: Care sunt limitările pentru beneficiari pentru a participa la componentul II PNAET?

Răspuns: Beneficiarii potenţiali trebuie să fie tinerii cu vârsta de 18-30 ani; afacerea finanţată să fie viabilă, stabilită în zona rurală a ţării; credit cu component de grant un beneficiar poate accesa doar 1 singură dată. Băncile şi Directoraul Liniei de Credit pe lângă Ministerul Finanţelor vor monitoriza faptul că beneficiiarul poate accesa credit cu porţiune de grant în cadrul PNAET doar o singură dată. Localităţile săteşti din împrejurimile or. Chişinău şi Bălţi sunt eligibile pentru finanţare ( nu şi oraşele Chişinău şi Bălţi).

Întrebare 8: Care este valuta împrumuturilor cu grant?

Răspuns: Lei Moldoveneşti.

Întrebare 9: Trebuie oare toţi fondatorii întreprinderii beneficiarului să fie tineri? 

Răspuns: Da.

Întrebare 10: Care este maturitatea creditului cu component de grant?

Răspuns: De până la 5 ani, în dependenţă de fluxul de numerar, veniturile generate şi recuperarea cheltuielilor proiectului finanţat.

Întrebare 11: Cum se colaborează cu companiile de leasing?

Răspuns: Băncile intermediare pot examina cererile beneficiarilor de finanţare a contractelor de leasing a echipamentelor şi utilajelor.

Întrebare 12: Care este limita contribuţiei proprii solicitată beneficiarului pentru cofinanţarea proiectului?

Răspuns: Nu este stabilită careva limită obligatorie de cofinanţare, dar orice contribuţie este binevenită în estimarea riscurilor de credit.